با ما همراه باشید

بازار پول

چشم‌انداز دلاری اقتصاد

بازارارزدلار
ترقی آنلاین:تصویر این روزهای بازار ارز آمیخته با شک و تردید است. تشکیل صف‌های طولانی خرید دلار و افزایش حضور نوسان‌گیران ارزی در خیابان فردوسی خبر از تحرکات جدید معامله‌گران در این بازار می‌دهد.
به گزارش پایگاه خبری ترقی آنلاین ،بررسی‌ها نشان می‌دهد که از زمان جدی‌تر شدن مذاکرات برجامی و افزایش خوش‌بینی‌ها به آینده برجام، شیب کاهش قیمت دلار تند شد و تا محدوده قیمتی ۲۸ هزار و ۵۰۰ تومانی پایین رفت. از دیروز اما بازار ارز بار دیگر جان گرفت و دلار یک پله دیگر بالا آمد. نرخ ۲۹ هزار و ۸۰۰ تومانی بالاترین نرخی است که دلار در معاملات روز گذشته به خود دید. چند فاکتور مهم و اساسی در تغییر جهت بازار ارز در معاملات دیروز نقش داشته‌اند؛ فاکتور نخست را می‌توان بدبینی معامله‌گران بازار به آینده برجام دانست.
هرچند اخبار مثبت سیاسی دلیل اصلی ریزش دلار در چند روز اخیر بوده است اما برخی معامله‌گران این موضوع را تنها خبرسازی برای کنترل قیمت ارز در بازار عنوان می‌کنند. فاکتور دومی که توانسته در افزایش قیمت ارز نقش داشته باشد صعودی شدن قیمت اسکناس در بازارهای همسایه بوده است. در عین حال فضای مبهم اقتصادی کشور نیز دیگر فاکتور تاثیرگذار بر دلار است و افزایشی شدن قیمت آن را رقم می‌زند.
در مجموع انتظار می‌رود تاخیر در انجام مذاکرات دلار را آماده ورود دوباره به نرخ‌های بالای ۳۰ هزار تومان کند. در این شرایط عقب‌نشینی دلار به نرخ‌های کمتر از ۳۰ هزار تومان تنها با اعلام خبرهای امیدوارکننده از وین امکان‌پذیر خواهد بود.
بازار ارز در سومین روز از معاملات خود تغییر جهت داد و وارد فاز صعودی شد. در معاملات روز گذشته و برخلاف تصورات رایج اسکناس آمریکایی توانست یک پله دیگر بالا بیاید و از نیمه کانال ۲۹ هزار تومان عبور کند.
مشاهدات از سایت‌های اعلام قیمت دلار نشان می‌دهد که دلار توانست تا ۲۹ هزار و ۸۰۰ تومان نیز پیش برود و آمادگی خود برای ورود مجدد به کانال ۳۰ هزار تومانی را اعلام کند. هرچند دلار در این کانال قیمتی نوسان داشت و در ساعات بعد از ظهر دیروز تا نیمه کانال ۲۹ هزار تومان نیز ریزش کرد، با این حال افزایش حدود هزار تومانی اسکناس آمریکایی در معاملات پیش از ظهر نشان از تحرکات جدید ارزی در بازار داشت. اما روند افزایش قیمت‌ها در سایر بازارها نیز محسوس بود به طوری که دلار در توافقی که تا کانال ۲۶ هزار تومان نیز پیشروی کرده بود دیروز با نرخ ۲۹ هزار و ۳۶۰ تومان به کار خود پایان داد. در عین حال دلار صرافی ملی نیز دیروز به کانال قیمتی ۲۷ هزار تومان نفوذ کرد. بر این اساس می‌توان گفت که روند افزایش قیمت‌ها در همه بازارهای قیمتی روز گذشته دیده شد.
ضد و نقیض‌های برجامی
اما اگر نگاهی جدی‌تر به وضعیت بازار ارز در چند وقت اخیر بیندازیم با وضعیت مشابه آنچه در سال‌های قبل دیده می‌شود نیز روبه‌رو بوده‌ایم. در حقیقت به دنبال ریزش چند هزار تومانی قیمت دلار بسیاری از معامله‌گران روانه بازارهای خرید و فروش دلار شدند تا از ریزش‌های دلاری بازار بی‌بهره نمانند. به این ترتیب تشکیل صف‌های طویل پشت صرافی‌ها تصویر این روزهای بازار بود، تصویری که در چند سال اخیر و در بحبوحه تحولات سیاسی به کرات دیده شده است.
آن‌طور که شنیده‌ها نیز حاکی از آن است افراد می‌توانند با در دست داشتن کارت ملی اقدام به خرید ارزی سهمیه‌ای از صرافی‌ها کنند و همین موضوع نیز باعث تشکیل صف از سوی معامله‌گران بازار شده است. در خصوص چرایی رشد قیمت دلار در معاملات دیروز نیز در وهله نخست باید وضعیت مذاکرات را بررسی کرد. در این خصوص باید اعلام کرد که هفته گذشته جوزپ بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا از متنی پیشنهادی برای دستیابی به توافق هسته‌ای با ایران رونمایی کرد.
از همان ابتدا نیز اعلام شد که ایران به این متن واکنش مثبت نشان داده با این حال باید منتظر اعلام پاسخ‌های روشن از سوی مقامات ایرانی باشیم. هرچند تاکنون ادعاهای مختلفی از سوی رسانه‌های خارجی مطرح شده که سیگنال‌های مثبتی روانه بازار ارز ایران کرده‌اند اما اظهاراتی که در این خصوص مطرح می‌شود کماکان ضد و نقیض است.
در معاملات بعد از ظهر دیروز اما یک خبر سیاسی دیگر توانست بازار ارز را ریزشی کند. جوزپ بورل، مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در یک کنفرانس خبری اعلام کرد که پاسخ ایران به پیشنهاد این اتحادیه درباره احیای برجام معقول بوده است. همین خبر باعث شد که دلار از نیمه کانال ۲۹ هزار تومان نیز پایین‌تر بیاید و در نرخ ۲۹ هزار و ۴۵۰ تومان متوقف شود.
چشم‌انداز دلاری اقتصاد
برای مثال آمریکا بعد از گذشت یک هفته هنوز پاسخ نهایی خود را به درخواست‌های ایران در خصوص متن پیشنهادی اروپا اعلام نکرده است. در همین رابطه نیز ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت خارجه ایران درباره احتمال مخالفت آمریکا به پیشنهادات اروپا گفته «روابط اقتصادی خارجی و مسائل تجاری را با روند مذاکرات رفع تحریم‌ها گره نزدیم و نخواهیم زد. هنوز از سوی طرف مقابل مشخصا دولت آمریکا پاسخی به پیشنهادات طرف اروپایی دریافت نکردیم و ایران از خطوط قرمز خود عقب‌نشینی نخواهد کرد‌.» به گفته وی، تا درباره همه چیز توافق نشود، توافقی صورت نگرفته است. ایران از حقوق قانونی خود عقب‌نشینی نخواهد کرد.
در همین حال گزارشگر پولیتیکو هم اعلام کرده ایالات‌متحده احتمالا تصمیم خود را در مورد پیشنهاد ایران گرفته است، اما در حال مشورت با متحدان E3، احتمالا رژیم صهیونیستی و غیره، قبل از ارسال است. این خبرها در کنار سایر خبرهایی که در روزهای اخیر نقل شده زمینه‌ساز رشد و یا ریزش قیمت دلار شده‌اند.
همان‌طور که گفته شد خوش‌بینی معامله‌گران نسبت به توافق توانست به سقوط دلار تا نیمه کانال ۲۸ هزار تومان در معاملات روز یکشنبه هفته جاری نیز بینجامد اما دیروز دلار روند صعودی به خود گرفت تا روشن شود که معامله‌گران نسبت به آینده مذاکرات بدبین شده‌اند. به نظر می‌رسد این تصور در میان خریداران و فروشندگان در حال شکل‌گیری است که اعلام وضعیت مذاکرات تنها خبرسازی برای کنترل قیمت ارز و نزولی کردن روند قیمت‌ها بوده است.
نکته قابل توجه دیگر در خصوص وضعیت روز گذشته بازار ارز افزایش قیمت‌ها در بازارهای همسایه بود، به طوری که دلار هرات دیروز با افزایش ۹۲۰ تومانی قیمت مواجه شد و به ۲۹ هزار و ۴۰۰ تومان رسید. در عین حال دلار در بازار سلیمانیه نیز بیش از هزار و ۳۰۰ تومان افزایش قیمت داشت و به ۲۹ هزار و ۹۶۰ تومان رسید. بنابراین دو موضوع مذاکرات و تغییر قیمت دلار در بازارهای همسایه عوامل اصلی رشد قیمت اسکناس آمریکایی در بازار ارز ایران بوده‌اند. کارشناسان نیز بر این باورند که خبرهای برجامی سهم قابل توجهی در ترسیم مسیر ارزی بازار دارد و در صورتی که تعجیلی در دستیابی به توافق وجود نداشته باشد نوسانات قیمت ارز تداوم خواهد یافت.
هرچند نوسانات اندک و کوتاه‌مدت ارزی چندان نمی‌تواند بر فعالان اقتصادی اثرگذار باشد با این حال اگر سرنوشت مذاکرات روشن نشود و نوسانات قیمتی بازار نیز کمامان تداوم داشته باشد در این صورت زیان‌های ناشی از این موضوع گریبان فعالان اقتصادی را نیز خواهد گرفت.
ناگفته نماند که صاحب نظران برای بررسی وضعیت بازار ارز در بلندمدت عملکرد شاخص‌های اقتصادی را زیرنظر می‌گیرند. بر این اساس اگر در سایه عدم توافق، کسری بودجه بردوام باشد، نقدینگی رشد کند و تورم نیز صعودی باشد آهنگ رشد دلار در بلندمدت نیز کند نخواهد شد و بنابراین باید منتظر دلارهای بالای ۳۰ هزار تومان در ماه‌های پیش‌رو باشیم.
موانع بازگشت دلارهای نفتی به اقتصاد
مسعود دانشمند، دبیر سابق خانه اقتصاد ایران در گفت‌وگوی خود با «جهان‌صنعت» گفت: بازار ارز ایران چند سال است که در بحبوحه تحولات سیاسی دچار نوسان قیمتی می‌شود. در روزهای اخیر نیز خبرهای جدیدی از مذاکرات به گوش رسیده و همین مساله نیز زمینه‌ساز ریزش قیمت دلار شده است.
از آنجا که اتفاق ویژه‌ای در حوزه‌های پولی و اقتصادی حادث نشده است، ریشه اصلی نوسانات این روزهای بازار ارز را باید ناشی از هیجانات ارزی بازار دانست.
به گفته وی، ارزش واقعی دلار بر اساس قدرت خرید بالای ۳۰ هزار تومان است و هر تلاشی در راستای کاهش قیمت دلار نمی‌تواند به تثبیت آن در نرخ‌های زیر ۳۰ هزار تومان کمک کند.
دانشمند ادامه داد: نه تغییری در عرضه ارز بازار ایجاد شده و نه تقاضا تغییری کرده است و بنابراین نوسان قیمت دلار را تنها می‌توان ناشی از هیجان معامله‌گران دانست.
برخی تصور می‌کنند که بعد از به نتیجه رسیدن مذاکرات حجم زیادی دلار وارد چرخه اقتصادی کشور می‌شود این در حالی است که موانع بسیاری بر سر بازگشت ارز به کشور وجود دارد. حتی اگر همین امروز به ما بگویند که برجام احیا شده و به ایران اجازه بدهند که روزانه ۴/۲ میلیون بشکه نفت بفروشد. اما سوال این است دولت چگونه می‌تواند درآمدهای حاصل از فروش نفت را وارد چرخه اقتصادی کند؟
وی خاطرنشان کرد: واقعیت این است که تا مساله FATF و سوئیفت حل نشود نمی‌توان این درآمدها را وارد چرخه صادرات و واردات کرد. حتی اگر مسوولین به دنبال حل مساله FATF نیز باشند باید اجلاس گروه ویژه اقدام مالی آغاز به کار کند تا ما بتوانیم درخواست خود را ارسال کنیم و درخواست ما در نوبت رسیدگی قرار بگیرد.
بنابراین برجام به تنهایی نمی‌تواند کمکی به رهایی از چالش‌های اقتصادی کند و عبور از موانعی چون FATF و سوئیفت برای دسترسی به دلارهای نفتی و تزریق آن به اقتصاد ضروری است.

ادامه مطلب
تبلیغات
برای افزودن دیدگاه کلیک کنید

یک پاسخ بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بازار پول

رئیس‌کل بانک مرکزی راهی واشنگتن شد

farzin
فرزین رئیس‌کل بانک مرکزی به منظور دیدار و گفت و گو با مقامات صندوق بین‌المللی پول تهران را به مقصد واشنگتن ترک کرد.
به گزارش ترقی آنلاین ، محمدرضا فرزین رئیس‌کل بانک مرکزی را در این سفر دکتر کریمی معاون امور بین‌الملل این بانک همراهی می‌کند.
جمهوری اسلامی ایران هم‌اکنون عضو هیئت مدیره صندوق بین‌المللی پول است.
صندوق بین‌المللی پول اخیرا با انتشار گزارشی در پایگاه داده‌های آماری خود با اشاره به افزایش ۱۴۱ میلیارد دلاری تولید ناخالص داخلی جمهوری اسلامی ایران در سال ۲۰۲۲، اقتصاد ایران را در این سال به عنوان بیست و دومین اقتصاد بزرگ دنیا معرفی کرد.
محمد مخبر معاون اول رئیس‌جمهور نیز در پنجاه‌ و یکمین اجلاس اتحادیه پایاپای آسیایی با اشاره به این آمار منتشر شده در صندوق بین‌المللی پول گفت: ایران در سال ۲۰۲۲ از نظر شاخص برابری قدرت خرید ۱۶۰۰ میلیارد دلار تولید ناخالص داخلی داشته است.

ادامه مطلب

بازار پول

نقش‌آفرینی بانک سینا در صنعت غذایی کشور

سینا
تفاهم‌نامه همکاری بانک سینا و هلدینگ صنایع غذایی سینا با هدف افزایش سطح تعاملات فی‌مابین و ارائه و دریافت خدمات بانکی و ارزی به امضا رسید.
به گزارش ترقی آنلاین ، غلامرضا فتحعلی، مدیرعامل بانک سینا در این مراسم با استقبال از گسترش همکاری بانک با هلدینگ صنایع غذایی سینا گفت: بانک سینا همواره ارتباط خوبی با مجموعه‌های بزرگ صنعتی و تولیدی داشته و این تفاهم‌نامه در راستای توسعه همکاری با این صنعت غذایی است. امیدواریم بانک سینا با تعاملاتی که با مجموعه‌های صنایع غذایی برقرار کرده است، نقش جدی‌تری در تأمین مالی زنجیره ارزش این صنعت و کمک به تأمین امنیت غذایی کشور و تولید ملی ایفا کند.
وی افزود: امیدواریم تعاملات بین دو مجموعه در آینده ابعاد گسترده‌تری به خود بگیرد و همکاری‌های راهبردی توسعه یابد.
فتحعلی با اشاره به اینکه بانک سینا از ظرفیت‌های قابل توجهی برای تأمین نقدینگی زنجیره تولید هلدینگ غذایی سینا دارد، تصریح کرد: در این تفاهم‌نامه تلاش شده است نیازمندی‌های هلدینگ صنایع غذایی سینا به عنوان شرکت اصلی و همچنین سایر شرکت‌های زیرمجموعه در خصوص انجام امور بانکی و ارزی شناسایی شده و برای آن‌ها در قالب‌های مختلف راهکار و خدمات معرفی شود تا تعاملات فی‌مابین به بالاترین سطح خود برسد.
حمیدرضا شیران، مدیرعامل هلدینگ صنایع غذایی سینا ضمن ابراز خرسندی از افزایش سطح تعاملات با بانک سینا گفت: امضای این تفاهم‌نامه و گسترش همکاری‌ها جزو اولویت‌های ما خواهد بود و تلاش داریم با فرایندهای جدید در فعالیت‌های مالی شرکت، از پتانسیل بانک سینا بهره بیشتری بگیریم.
گفتنی است گروه صنایع غذایی سینا، به عنوان یکی از مجموعه‌های غذایی مطرح کشور در صنعت غذا، با دارا بودن هشت رشته فعالیت، گستره وسیعی از محصولات و خدمات را در سطح استانداردهای ملی و بین‌المللی عرضه می‌کند.

ادامه مطلب

بازار پول

کارمزد کارت‌به‌کارت در اپلیکیشن‌های پرداختی

cart
بخشنامه کارمزد کارت‌ به‌ کارت در اپلیکیشن‌های پرداختی ابلاغ شد.
به گزارش ترقی آنلاین، هزینه کارمزد کاربر برای هر تراکنش زیر یک میلیون تومان؛ ۷۲۰ تومان می باشد.
بخشنامه اصلاح نظام کارمزد ۲۱ خردادماه عملیاتی می‌شود.
بر اساس تصمیم بانک مرکزی با اجرای بخشنامه، بانک صادرکننده کارت، بانک پذیرنده و خود پذیرنده به ازای هر تراکنش‌ مشمول کارمزد می‌شوند و مدل کارمزد کارت‌به‌کارت از طریق اپلیکیشن‌های پرداختی که با نام هاب فناوران شناخته می‌شود، هم تغییر می‌کند.
تا قبل از این بخشنامه، هزینه کارمزد کاربر برای تراکنش (انتقال وجه) زیر یک میلیون‌تومان ۶۰۰ تومان بود و حالا بر اساس این بخشنامه باید به ازای هر تراکنش زیر یک میلیون تومان ۷۲۰ تومان کارمزد پرداخت شود.

ادامه مطلب

نقل و نشر مطالب و کلیه حقوق مادی و معنوی متعلق به پایگاه خبری ترقی آنلاین می باشد.

سئو و طراحی توسط | ایتوکس