ترقی آنلاین:در بررسی حجم مشارکت بانک ها و بورسی ها در تامین کسری بودجه دولت مشاهده می شود رشد نقطه ای خرید اوراق از سوی بورسی ها بیش از ۵۰۰ درصد بوده است. در مقابل سطح خرید اوراق در پایان مرحله شانزدهم از سوی نهادهای مالی ۸.۵ درصد افت داشته که عمده دلیل آن وضع بدنقدینگی در بانک ها به شمار می آید.
به گزارش پایگاه خبری ترقی آنلاین،مجموع اوراق بدهی دولتی در مرحله شانزدهم از مرز 2 همت پایین آمده و نسبت به هفته قبل افتی 43 درصدی را ثبت کرد. در این بازار دولت اوراق خود را به مشتریان خود اعم از بانک ها و بورسی ها عرضه کرده و این نهادها نیز در نقش خریداران آن وارد معامله می شوند. بازاری که در سال 99 راه اندازی شده و هدف آن تامین کسری بودجه دولت از مسیری غیرتورمی است.
در پایان مرحله شانزدهم حراج اوراق بدهی دولتی هزار و سیصد میلیارد تومان اوراق ازدولت خریداری شده و مجموع این شاخص را به مرز 37 هزار و 772 میلیارد تومان کشاند.
برخی تحلیلگران معتقدند از ان جا که دولت برای تامین کسری بودجه پولی چاپ نمی کند می توان این مسیر را برای تامین کسری روشی غیر تورمی دانسته و به همین علت این دسته آن را برای اقتصاد ایران مفید میدانند.
در همین رابطه رشد سالانه اوراق تجمعی فروخته شده در هر هفته نشان می دهد اکنون مجموع درآمددولت از این طریق در پایان مرحله شانزدهم تقریبا 97 درصد بیشتر از سال گذشته است.
با این وجود رفتار آمارها نشان می دهند رشد نقطه ای کل معاملات بازار اولیه از مرز 350 درصد در هفته هشتم روندی نزولی را آغاز کرده و اکنون به کمتر از 100 درصد رسیده است. نکته مهم دیگر افت مشارکت بانک ها در مقایسه با رشد 500 درصدی بورس در سال جاری بوده است.
در پایان مرحله شانزدهم کل اوراق خریداری شده در بورس برابر با 23 هزار و 850 میلیارد تومان بوده و رشدی 514 درصدی نسبت به سال قبل داشته است.
در سال گذشته در نیمه اول سال بورس مشارکت چندانی در خرید اوراق نداشته و در پایان شانزده مرحله تنها 3 هزار و 900 میلیارد تومان از دولت اوراق خریداری کرده بودند.
در مقابل اما اوضاع در بانک ها متفاوت است. در این نهادهای مالی سطه مشارکت خرید اوراق از دولت در سال جاری به مراتب کمتر از بورسی ها بوده است. دلیل عمده اش هم به باور بسیاری از کارشناسان رشد کسری در این نهادهای مالی است.
در نهایت مشاهدات آماری در پایان هفته شانزدهم نشان می دهد از مجموع اوراق فروخته شده از سوی دولت، 13 هزار و 923 میلیارد تومان را بانک ها خریده اند که در مقایسه با سال قبل 8.5 درصد کمتر است.
مسیر متفاوت بورس و بانک می تواند عامل عمده اش رشد نرخ سود در این بازار و ترغیب فعالان بازار سرمایه در معاملات بازار اولیه بوده و عامل مهم تر آن بدتر شدن بحران نقدینگی بانک ها باشد. این بحران اکنون به حدی بوده که بانک مرکزی تزریق پول در بازار بین بانکی را نیز به سطح بی سابقه ای رسانده است.