با ما همراه باشید

اقتصاد کلان

اردونومیک سلطان رجب ترکیه را به فاجعه می‌کشاند

1277527 874
ترقی آنلاین:رئیس جمهور ترکیه بر کاهش نرخ بهره در زمانی که تورم در حال افزایش است اصرار دارد تصمیمی که باعث سقوط پول و سقوط اقتصاد می‌شود. اگر اردوغان مسیر خود را تغییر ندهد اپوزیسیون ترکیه ممکن است در انتخابات ۲۰۲۳ پیروز شود و به ۲۰ سال حکومت این مرد قدرتمند پایان دهد.
گزارش پایگاه خبری ترقی آنلاین: آتول سینگ بنیانگذار، مدیر عامل و سردبیر سایت تحلیلی «فیرآبزرور» (Fair Observer). او اقتصاد سیاسی را در دانشگاه کالیفرنیا در برکلی تدریس کرده و استاد مدعو علوم انسانی و اجتماعی در موسسه فناوری گاندیناگار هندوستان بوده است. او در حوزه‌های وسیعی دارای معلومات و اطلاعات است و دوستان‌اش اغلب به شوخی می‌گویند که زمانی که دسترسی به گوگل محدود است حضور شخص او مفید می‌باشد! سینگ در هاروارد، سازمان ملل و گوگل سخنرانی کرده است. در سال ۲۰۱۳ میلادی دولت ایالات متحده به سینگ گرین کارت را به دلیل توانایی فوق العاده در سیاست خارجی و امور بین الملل اعطا کرد.
به گزارش فرارو به نقل از فیرآبزرور، مدت‌ها پیش یک جوان ترک تبار پرشهامت بود که خارج از سیاست ترکیه قلمداد می‌شد. او وارد عرصه حیات عمومی شد و به مقام شهرداری پایتخت کشورش رسید. برخلاف احتمالات و حدس و گمان‌ها او حتی نخست وزیر شد. نه، این داستان بوریس جانسون (که اجدادی ترک دارد) نیست. این داستان «رجب طیب اردوغان» است.
اردوغان عاشق فوتبال به عنوان یک سیاستمدار اسلام گرای در حال ظهور هواداران زیادی را به سوی خود جلب کرد و توانست به تهدیدی علیه نخبگان فاسد علاقمند به مشروب الکلی ویسکی اسکاچ در ترکیه تبدیل شود. او حتی برای مدتی از سیاست منع شد. با این وجود، اردوغان با صدای بلند بازگشت و برخلاف جانسون که اخیرا از نخست وزیری خلع شد به عنوان مرد قدرتمند ملت خود ظاهر شده است.
یک رهبر واقعا تاریخی
حتی منتقدان او نیز می‌پذیرند که اردوغان نام‌اش را در تاریخ ترکیه ثبت کرده است. او از زمان «مصطفی کمال آتاترک» ژنرالی که دولت مدرن ترکیه را بر روی شعله‌های در حال مرگ امپراتوری عثمانی ایجاد کرد مهم‌ترین رهبر کشور است. آتاترک کشور را با فرمان و لگد به سوی سکولاریسم و اروپا هل داد. در سرزمینی که جهان اسلام سلطان را خلیفه می‌دانست آتاترک خلافت را ملغی اعلام کرد.
علیرغم تمام تلاش‌های هولناک آتاترک بخش کثیری از جمعیت ترکیه مذهبی‌تر از آن بودند که بخواهند مانند اروپا سکولار شوند. نخبگان استانبول هوای آزادیبخش اروپا را استشمام کردند، اما به مرور زمان ارتباط‌شان را با مردم خود از دست دادند. ارتش سکولار توانست از طریق کودتا‌های نظامی «احزاب مسلمان و کرد‌های شورشی» را تحت کنترل خود نگه در آورد. در سال ۱۹۹۷ میلادی ارتش یک نخست وزیر اسلامگرا را مجبور به استعفا کرد. سپس اردوغان شهردار جوان استانبول بود.
برای کوتاه کردن یک داستان طولانی، جزر و مد اسلام گرایان نمی‌تواند توسط سد نظامی مهار شود. در نهایت، اردوغان اسلام گرایان را به قدرت رساند. او بال‌های ارتش را برید نزدیکی با کرد‌های سرکش را آغاز کرد و اسلامگرایی را به اصل جدید هدایت کننده کشور چه در داخل و چه در خارج از کشور تبدیل کرد. کمالیسم بیرون رفت و اردوغانیسم وارد شد. در روز‌های اولیه زمامداری اردوغان این به معنای نزدیک شدن به اروپا برای جلوگیری از یک کودتای نظامی دیگر و مدیریت نسبتا صحیح اقتصاد بود.
در حالی که جنگ بین روسیه و اوکراین در جریان است دوران اولیه اردوغان عمری سپری شده قلمداد می‌شود. در ماه ژوئن، برخی از تحلیلگران نرخ تورم ترکیه را ۱۶۰ درصد تخمین زدند که بیش از دو برابر برآورد رسمی ۷۹ درصد است. این کشور هم چنین با بحران ارزی مواجه است. در سال ۲۰۲۱ میلادی، لیر ترکیه در برابر دلار ۴۴ درصد کاهش یافت. امروز در سال ۲۰۲۲ میلادی لیر در حال سقوط آزاد است کسری حساب جاری (واردات منهای صادرات) در حال افزایش و کسری بودجه (هزینه‌ها منهای درآمد) به بالاترین حد خود رسیده است.
میلیون‌ها کارگر، جوان و مستمری بگیر ترک به زیر خط فقر سقوط کرده‌اند، خطی که برای یک خانواده چهار نفره ۱۲۰۰ دلار در ماه تعیین شده است. در حالی که بسیاری از درد‌های اقتصادی با توجه به رکود اقتصادی جهانی اجتناب ناپذیر بود برخی درد‌های ترکیه خود تحمیلی و به دلیل سیاست‌های اردوغان بوده اند. اردوغان با اصرار سرسختانه بر کاهش نرخ بهره در زمان افزایش تورم یک گل به خودی تماشایی به ثمر رساند.
اقتصاد ترکیه از مدت‌ها پیش از اردوغان با چالش همراه بود. ترکیه با داشتن یک ارتش بزرگ بیش از حد برای دفاع هزینه کرد. آن کشور مدت هاست که به بدهی‌های دلاری متکی بوده و باعث شده تا ترکیه به شدت در معرض شوک‌های خارجی قرار گیرد. ترکیه به عنوان یکی از اعضای ناتو و یک کشور خط مقدم در برابر اتحاد جماهیر شوروی سابق به طور منظم توسط ایالات متحده و نهاد‌هایی مانند صندوق بین المللی پول (IMF) کمک مالی دریافت کرده است. مانند پاکستان، ترکیه نیز رانت ژئوپولیتیکی را از غرب دریافت کرد و کمک‌های مالی در این مسیر برابر بود. تنها در سال گذشته، صندوق بین المللی پول ۶.۳ میلیارد دلار به ترکیه کمک کرد.
اردوغان تفنگ روی سر رهبران اروپایی می‌گذارد تا از آنان پول نقد دریافت کند. در سال ۲۰۱۶ میلادی کمیسیون اروپا بیش از ۶.۶ میلیارد دلار (۶ میلیارد یورو) برای ترکیه به منظور میزبانی از پناهجویان و رها نکردن آنان به سوی مرز‌های کشور‌های عضو اتحادیه اروپا تخصیص داد. اردوغان مانند یک تاجر خوب بازار به نوعی از سقوط اقتصاد ترکیه جلوگیری کرده، زیرا ایالات متحده، اتحادیه اروپا، صندوق بین المللی پول و ناتو به دلایلی به ترکیه نیاز دارند. موضوع شکست خوردن بسیار مهم است.
حتی رانت ژئوپولیتیک و باج خواهی سیاسی هم محدودیت‌هایی دارد. این اقدامات مقادیر نامحدود پول نقد یا طلا را برای ترکیه به ارمغان نمی‌آورند. هنگامی که تورم افزایش می‌یابد، بانک‌های مرکزی نرخ بهره را افزایش می‌دهند تا مردم پول خود را به جای صرف کردن برای خرید کالا و خدمات یا دارایی در بانک نگه دارند. تورم یکی از ویژگی‌های ثابت اقتصاد ترکیه است. در دهه‌های ۱۹۸۰ و ۱۹۹۰ میلادی قیمت‌ها افزایش یافت. سپس بانک مرکزی نرخ سود را افزایش داد و آن را تحت کنترل درآورد.
با این وجود، اردوغان از بانک مرکزی خود می‌خواهد که نرخ بهره را پایین نگه دارد. برخی از حامیان اصلی او مدت هاست که تاجران کوچکی بوده‌اند که از نرخ‌های بهره بالا ناراضی هستند. اقتصاددانان ترک به طور خصوصی به من گفتند که اردوغان فکر می‌کند افزایش نرخ بهره می‌تواند چرخ اقتصاد را به خطر بیاندازد. مانند بسیاری از سیاستمدارانی که خواهان رشد اقتصادی هستند، اردوغان نیز می‌خواهد برای رسیدن به آن پول چاپ کند. به هر حال، او همان کاری را می‌کند که فدرال رزرو و بانک مرکزی اروپا هنگام چاپ پول از طریق سیاست تسهیل کمّی انجام دادند.
بانک‌های مرکزی ایالات متحده و اروپا از آن زمان در مواجهه با افزایش تورم مسیر خود را معکوس کرده اند. اردوغان قلعه را نگه داشته و بانک مرکزی خود را تحت فشار قرار داده است تا به جای آن نرخ بهره را کاهش دهد. این بدان معناست که در اقتصاد ترکیه بیش از حد لازم پول تزریق می‌شود. با افزایش قیمت نفت، مواد غذایی و کالا‌ها به دلیل جنگ روسیه و اوکراین، «اردونومیک» (اقتصاد اردوغانی) قیمت‌ها را حتی بیش‌تر افزایش داده است.
ترک‌ها در تلاش هستند تا هرچه سریع‌تر از شر لیر خلاص شوند. آنان دلار، املاک (قیمت‌ها ۱۸۲ درصد نسبت به سال گذشته افزایش یافته است) اتومبیل، لوازم الکترونیکی و سایر کالا‌های مصرفی، و حتی دارایی‌های پرخطر مانند سهام و ارز‌های دیجیتال را خریداری می‌کنند. ممکن است ترکیه هنوز سریلانکا نباشد، اما اردونومیک باعث فروپاشی اقتصاد آن شده است.
در چند سال اخیر اردوغان در عمل تبدیل به یک «سلطان» شده است. او اقامتگاه روستایی آتاترک را تخریب کرد و سپس یک قصر کاملا سفید با هزار اتاق در مساحتی ۵۰ هکتاری در مزرعه جنگلی آتاترک را ساخت. ایاصوفیه دیگر یک موزه نیست بلکه یک مسجد است. ترکیه سکولار کمالیست مرده است. منتقدان در عمل به نوعی اخته شده اند. علاوه بر این، اردوغان توانسته خود را به عنوان یک رهبر کلیدی جهان اسلام نشان دهد و محبوبیت زیادی را در نقاطی مانند فلسطین و پاکستان به دست آورد. اخیرا او حتی نام ترکیه را به Türkiye تغییر داده است.
اردوغان در ۱۹ سال ریاست جمهوری خود دستاورد‌های زیادی داشته است. او ماهیت دولت و سرنوشت ترکیه را تغییر داده است. با این وجود، او به طور فزاینده‌ای آسیب‌پذیر است. ترکیه ممکن است هنوز سریلانکا نباشد، اما در آشفتگی به سر می‌برد. انتخابات و انقلابات به قیمت نان بستگی دارند. «اردونومیک» آن را به آتش کشیده است. در لحظه‌ای نه چندان دور جمعیت عظیمی ممکن است علیه سلطان رجب بسیج شوند.

ادامه مطلب
تبلیغات
برای افزودن دیدگاه کلیک کنید

یک پاسخ بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اقتصاد کلان

افزایش وام ودیعه مسکن مستاجران

404980 500
ترقی آنلاین: عضو شورای عالی مسکن از دستور رئیس‌جمهوری از افزایش رقم وام ودیعه مسکن برای مستاجران خبر داد.
به گزارش پایگاه خبری ترقی آنلاین،احمد دنیامالی، عضو کمیسیون عمران از دستور رئیس‌جمهوری برای افزایش وام مستاجران خبر داد و گفت: وزیر راه و شهرسازی اقداماتی را در قالب بسته حمایت از مستاجران در جلسه اخیر شورای عالی مسکن که با حضور رئیس‌جمهوری برگزار شد، مطرح کرد و با توجه به دستور رئیس‌جمهوری حمایت از مستاجران از طریق سرعت بخشیدن به ارائه تسهیلات و افزایش سقف آن برای مستاجران، تدوین بسته حمایتی از مستاجران در دستور کار شورای عالی مسکن قرار دارد.
وی با بیان اینکه افزایش سقف تسهیلات برای مستاجران را در مجلس پیگیری می‌کنیم و دستور رئیس‌جمهوری هم افزایش وام مستاجران است، ادامه داد: قرار بر این است که عدد تسهیلات ودیعه و کمک هزینه رهن به مستاجران افزایش پیدا کند و در بسته ارائه شده از سوی وزیر راه و شهرسازی یکی از اقدامات افزایش قابل توجه رقم وام مستاجران است اما هنوز عدد آن نهایی نشده‌ است.
عضو شورای عالی مسکن افزود: یکی از راهکارهای موثر حمایت از مستاجران ارائه تسهیلات برای افزایش قدرت پرداخت رهن و اجاره است. با توجه به افزایش قیمت‌هایی که در بازار مسکن رخ داده باید تسهیلات ودیعه مستاجران افزایش پیدا کند به ویژه رقم و سقف این تسهیلات برای زوج‌هایی که به تازگی تشکیل خانواده داده‌اند، ‌باید بالا برود تا با بحران تأمین مسکن مواجه نشوند.
دنیامالی درباره عدم تمکین بانک‌ها از پرداخت تسهیلات مسکن چه برای نهضت ملی و چه برای مستاجران اظهار داشت: در قانون جهش تولید مسکن آمده است که بانک‌ها اگر از تکلیف پرداخت تسهیلاتی که برای آنها در نظر گرفته شده تمکین نکنند، مشمول جریمه‌های قانونی می‌شوند.
این عضو کمیسیون عمران مجلس تاکید کرد: در جلسه اخیر شورای عالی مسکن تمام مدیران بانک‌ها دعوت بودند و در این باره مدیران بانکی توضیحاتی را ارائه دادند اما تاکید آقای رئیس‌جمهور این بود که وام ودیعه مستاجران و تسهیلات مسکن بانک‌ها بایدف تکالیف تعیین شده را انجام دهند.
وی درباره آخرین گزارش‌ها ازوضعیت پروژه نهضت ملی مسکن گفت: ۳۰ هزار هکتار زمین در اختیار پروژه جهش تولید مسکن (نهضت ملی مسکن) قرار گرفته و ۲۰ هزار هکتار دیگر هم در حال کارسازی است و در مجموع ۵۰ هزار هکتار زمین به این پروژه اختصاص داده شده است. تا کنون ۱۱۱ هزار میلیارد تومان تسهیلات به این پروژه اختصاص داده شده اما تأمین منابع با اعداد مطلوب و در نظر گرفته شده هنوز فاصله دارد.

ادامه مطلب

اقتصاد کلان

حقوق این افراد مشمول مالیات نمی شود

مجلس
ترقی آنلاین: با موافقت نمایندگان مجلس شورای اسلامی در سال ۱۴۰۲ کلیه نیروهای ساعتی، دستمزد، قراردادی، حق التحریر، حق التدریس، حق الزحمه، حق نظارت، حق تالیف مشمول ساز و کار معافیت مالیاتی خواهند شد.
به گزارش پایگاه خبری ترقی آنلاین،نمایندگان مجلس شورای اسلامی در جلسه علنی نوبت سوم امروز و در جریان بررسی بخش هزینه ای لایحه بودحه ۱۴۰۲ با پیشنهاد محمد حسین فرهنگی برای الحاق یک بند به بند و تبصره ۱۲ موافقت کردند.
بر اساس این بند الحاقی به بند و تبصره ۱۲؛ افراد زیر مشمول این بند می باشند.
کلیه افراد که در قبال ارائه خدمت در دستگاه ها تحت هر عنوان از جمله ساعتی، دستمزد، قراردادی، حق التحریر، حق التدریس، حق الزحمه، حق نظارت، حق تالیف، شورای حل اختلاف دریافتی دارند.
بر اساس بند و تبصره ۱۲ لایحه؛ بر اساس بند و تبصره ۱۲؛ در سال ۱۴۰۲، سقف معافیت مالیاتی و نرخ مالیات بر مجموع درآمد اشخاص حقیقی که تحت عناوینی از قبیل حقوق و مزایا (به استثنای عیدی و کارانه اعضای هیأت علمی بالینی تمام وقت جغرافیایی و پزشکان متخصص بالینی تمام وقت جغرافیایی)، مقرری یا مزد، حق شغل، حق شاغل، فوق‌العاده‌ها، اضافه‌کار، ‌حق‌الزحمه، حق مشاوره، حق حضور در جلسات، پاداش، حق‌التدریس، حق‌التحقیق، حق پژوهش و کارانه اعم از مستمر یا غیرمستمرکه ‌به‌صورت نقدی و غیرنقدی‌،از یک یا چند منبع، در بخش دولتی و یا ‌غیردولتی تحصیل می‌نمایند، چه از کارفرمای اصلی و یا غیراصلی (موضوع تبصره (۱) ماده (۸۶) قانون مالیات‌های مستقیم) باشد، به شرح ذیل است:
۱- سقف معافیت مالیاتی سالانه موضوع ماده (۸۴) قانون مالیات‌های مستقیم اصلاحی ۱۳۹۴/۴/۳۱ در سال ۱۴۰۲ مبلغ یک میلیارد و دویست میلیون ریال تعیین می‌شود.
۲- نرخ مالیات بر مجموع درآمد اشخاص حقیقی به شرح زیر می‌باشد:
۲-۱- ‌نسبت به مازاد یک میلیارد و دویست میلیون ریال (۱,۲۰۰,۰۰۰,۰۰۰) تا یک میلیارد و ششصد و هشتاد میلیون ریال (۱,۶۸۰,۰۰۰,۰۰۰)، ده درصد ۱۰٪
۲-۲- نسبت به مازاد یک میلیارد و ششصد و هشتاد میلیون (۱,۶۸۰,۰۰۰,۰۰۰) ریال تا دو میلیارد و هفتصد و شصت میلیون (۲,۷۶۰,۰۰۰,۰۰۰) ریال، پانزده‌ درصد (۱۵%)
۲-۳- ‌نسبت به مازاد دو میلیارد و هفتصد و شصت میلیون (۲,۷۶۰,۰۰۰,۰۰۰) ریال تا چهار میلیارد و هشتاد میلیون (۴,۰۸۰,۰۰۰,۰۰۰) ریال، بیست ‌درصد (۲۰%)
۲-۴- نسبت به مازاد چهار میلیارد و هشتاد میلیون (۴,۰۸۰,۰۰۰,۰۰۰) ریال به بالا، سی درصد (%۳۰)

ادامه مطلب

اقتصاد کلان

۴سناریو برای تورم پایان سال

689902 559
ترقی آنلاین:تورم در پایان ۱۴۰۱ روی چه عددی متوقف می‌شود؟ طبق برآوردهای کارشناسان اقتصادی، شتاب افزایش قیمت در اسفندماه حداقل ۴۹.۱ درصد و حداکثر ۴۹.۶ درصد خواهد بود.
به گزارش پایگاه خبری ترقی آنلاین،  بدین‌ترتیب تورم سال جاری با ۹ درصد بیشتر از سال ۱۴۰۰ به پایان خواهد رسید.
بر مبنای گزارش جدید معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق تهران، تورم ایران در دو سال ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ تک‌رقمی بود که از سال ۱۳۹۷، مجددا دو رقمی و روند افزایشی آن آغاز شد به نحوی که در سال ۱۴۰۰ به ۴۰.۲ درصد رسید.
طبق داده‌های موجود متوسط تورم ماهانه در یازده‌ماهه نخست سال ۱۴۰۱ حدود ۳.۹ درصد در فصل اول همین سال ۶.۴درصد، طی فصل دوم سال حدود ۲.۹ درصد و طی فصل سوم نیز حدود ۲.۳ درصد بوده است.
مرور داده‌های یازده‌ماه ابتدای سال ۱۴۰۱ بیانگر این است که کمترین تورم ماهانه متعلق به ماه آذر و برابر با ۱.۹۲ درصد و بالاترین تورم ماهانه نیز مربوط به خرداد و برابر با ۱۲.۲ درصد بوده است.
با فرض اعمال چهار سناریوی ممکن برای استمرار تورم ماهانه ۱، ۲، ۳ و ۴ درصد در ماه پایانی سال ۱۴۰۱، تورم کل در پایان سال جاری برای هریک از موارد به ترتیب برابر با ۴۹.۱ درصد، ۴۹.۲ درصد، ۴۹.۴ درصد و ۴۹.۶ درصد برآورد می‌شود. این رقم حدود ۹ درصد از تورم سال قبل بالاتر است.
عوامل دخیل در تورم چیست؟
عوامل اثرگذار بر افزایش ۵۳.۳۸ درصدی شاخص بهای کالاها و خدمات خانوارهای کشور در بهمن ماه ۱۴۰۱ در مقایسه با ماه مشابه سال قبل، مشارکت ۳۸.۸ درصدی گروه کالایی و ۱۴.۶ درصدی گروه خدمات بوده است.
براساس تفکیک گروه‌های عمده، مهم‌ترین عوامل مشارکت‌کننده در این تورم افزایش شاخص بهای گروه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها با مشارکت ۲۵.۵ درصد است. مسکن شامل اجاره و خدمات تعمیر مسکن با سهم ۹.۱ درصد و حمل‌ونقل با سهم حدود ۵.۶ درصد است.
در این بین سهم بهداشت و درمان ۳.۱ درصد و پوشاک و کفش با سهم ۲.۶ درصد برآورد شده است. برمبنای این داده‌ها می‌توان گفت، ۵ گروه کالا و خدمات ۴۶.۳ درصد یعنی ۸۷ درصد از شاخص کل مجموع اثر بر تورم اثر گذاشته است.
در ماه مورد بررسی، دو گروه با کمترین افزایش شاخص بها در مقایسه با ماه مشابه سال قبیل، گروه دخانیات و گروه ارتباطات هستند. شاخص بهای دخانیات در بهمن ۱۴۰۱ نسبت به ماه مشابه سال قبل، حدود ۳۴ درصد افزایش داشت است.
میزان مشارکت این گروه در تورم نقطه‌ای بهمن ماه، حدود ۰.۳ درصد است. افزایش شاخص بهای مصرف‌کننده مربوط به گروه خدماتی ارتباطات در این ماه در مقایسه با بهمن ماه سال قبل نیز برابر با ۱۵.۳ درصد و کمترین مشارکت در تورم نقطه به نقطه این ماه نیز متعلق به این گروه و با سهم ۰.۲۱ درصدی است.
در میان اقلام خوراکی و آشامیدنی چهار گروه کالایی شامل؛ نان و غلات، گوشت قرمز و ماکیان، روغن‌ها و چربی‌ها و محصولات لبنی در مجموع با مشارکت ۱۷.۳ درصدی، حدود ۶۸ درصد از مشارکت ۲۵.۵ درصدی گروه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها را در تورم ماه مورد بررسی تشکیل داده‌اند.
از منظر طبقه‌بندی کالایی برحسب ماندگاری، بیشترین مشارکت در تورم بهمن ۱۴۰۱ مربوط به گروه کالاهای بی‌دوام با حدود ۳۰.۴ درصد سهم است.
رشد شاخص نسبت به ماه دی
از نگاه کارشناسان عوامل دخیل بر افزایش ۳.۵۱ درصدی شاخص بهای کالاها و خدمات خانوارهای کشور در بهمن‌ماه ۱۴۰۱ در مقایسه با دی‌ماه همین سال، مشارکت ۲.۸۶ درصدی گروه کالایی و ۰.۶۴ درصدی گروه خدمات است.
اما براساس تفکیک گروه‌های عمده، مهم‌ترین عوامل مشارکت‌کننده در تورم ماهانه بهمن، افزایش شاخص بهای خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها با سهم ۱.۸۸ درصد است.
در این بین مسکن با ۰.۴۷ درصد و حمل‌و‌نقل با ۰.۴ درصد در افزایش تورم موثر بودند. داده‌های موجود نشان می‌دهد، پوشاک و کفش با سهم ۰.۱۷ درصدی و مبلمان و لوازم خانگی با سهم ۰.۱۲ درصدی نیز در این رشد موثر بودند.
بدین‌ترتیب مجموع اثر این گروه‌ها بر تورم ۸۹ درصد از مجموع افزایش شاخص کل را در بر می‌گیرد. از نگاه کارشناسان در این ماه مشارکت گروه کالایی خوراکی و آشامیدنی در تورم ماهانه تشدید شده است.
به تعبیر بهتر رشد شاخص خوراکی‌ها فقط ۴.۸ درصد در این ماه بر افزایش تورم خوراکی‌ها اضافه کرده است.
اما در گروه خوراکی‌ها و آشامیدنی‌ها چه کالاهایی منجر به شکل‌گیری این رشد شده است. داده‌های موجود نشان می‌دهد، افزایش ۱۲.۴ درصدی قیمت سبزیجات، ۱۰.۸ درصدی بهای گوشت قرمز و ماکیان بیشترین اثر را در شکل‌گیری رشد تورم گروه خوراکی‌ها داشتند. در این بین رشد۲.۳ درصدی بهای میوه و هم اثرگذار بوده است.
گفته می‌شود در این جریان رشد تورم خوراکی، بهای انرژی از جمله آب، برق و سوخت در بهمن ۱۴۰۱ نسبت به ماه قبل، حدود ۵.۹ درصد افزایش داشته است.
به‌طوری که میزان مشارکت این گروه در تورم ماهانه بهمن، حدود ۰.۱۱ درصد بود.
وقتی طیف خوراکی‌ها برمبنای ماندگاری بررسی می‌شود، دیده می‌شود کالاهایی که بادوام هستند، بیشتر از کالاهای کم‌دوام یا بی‌دوام رشد تورم را تجربه کردند. این نرخ تورم در بهمن نسبت به دی ۴.۶ درصد است.
در این مقطع اما میزان مشارکت کالاهای بادوام در شکل‌گیری تورم بخش خوراکی ۰.۴۷ است . این رقم برای کالاهای بی‌دوام ۲.۸ و کالاهای کم‌دوام ۰.۲۲ درصد است.
تحولات تورم در یک دهه
در سال ۱۳۹۱ با تشدید تحریم، متوسط تورم ماهانه افزایش یافت و به ۷.۲ درصد رسید. پس از آن در بازه ۱۳۹۲ الی ۱۳۹۶ میزان افزایش شاخص بهای کالا و خدمات مصرفی خانوارهای کشور در هر ماه نسبت به ماه قبل یعنی تورم ماهانه، در سطح کمتر از یک درصد قرار گرفت.
از سال ۱۳۹۷ همزمان با تثبیت نرخ ارز رسمی به ۴۲۰۰ تومان برای هر دلار امریکا و تشدید مجدد تحریم‌ها، به تدریج بر سرعت افزایش ماهانه شاخص قیمت‌ها افزوده شد به نحوی که میانگین تورم ماهانه در سال ۱۳۹۷ به ۳.۳ درصد افزایش یافت.
در سال ۱۳۹۹ نیز مجددا متوسط تورم ماهانه رشد کرد و به ۳.۴ درصد رسید. در سال ۱۴۰۰ تا حدودی از شدت تورم ماهانه کاسته شد ولی با این حال در سطح بالای ۲ درصد باقی ماند. میانگین این رقم در این بازه ۲.۵ درصد بود.
در یازده ماهه ۱۴۰۱ متوسط تورم ماهانه با رقم ۳.۹ درصد افزایش قابل توجهی پیدا می‌کند. در هفت ماه سال جاری که تورم در سطح ۳ درصد و بالاتر دیده می‌شد اما تورم بهمن ماه سال ۱۴۰۱ به بالاترین رقم بعد از تورم ماهانه بهمن ۱۳۹۱ در ۱۰ سال اخیر می‌رسد. این رقم ۴.۷ درصد گزارش شده است.

ادامه مطلب

نقل و نشر مطالب و کلیه حقوق مادی و معنوی متعلق به پایگاه خبری ترقی آنلاین می باشد.

سئو و طراحی توسط | ایتوکس