بازار سرمایه
آشتی بورس و بازار بدهی
ترقی آنلاین:بازار سهام در روزهای اخیر رشد مناسبی را به ثبت رسانده است. در روز گذشته نیز شاخص کل بورس به میزان ۳۳/ ۲درصد رشد کرد.
به گزارش پایگاه خبری ترقی آنلاین،اینطور که به نظر میرسد فعالان بازار سهام در شرایطی شاهد رشد قیمتها در بازار مذکور هستند که در بازار بدهی بازده موثر در بسیاری از اوراق بیش از ۳۲ تا ۳۳درصد است. همین امر نشان میدهد که در شرایط بهبود انتظارات در بازار سهام میتوان در هر شرایطی به رونق بازار یاد شده خوشبین بود. با این حال نکته مهمتر آن است که حتی در شرایطی که انتظارات تورمی دست بالا را در تصمیمگیری سرمایهگذاران نداشته باشد باز هم بازار سهام میتواند با توسعه بازار بدهی به رشد خود ادامه دهد. بررسیها حکایت از آن دارد که بازار بدهی ایران درصورت افزایش و بهبود وضعیت تامین مالی شرکتی میتواند در بلندمدت با توسعه فعالیت شرکتها به سودآوری واقعی در اقتصاد بینجامد؛ موضوعی که خود را در افزایش قیمت سهام شرکتها نشان خواهد داد. البته باید توجه داشت که عنصر مهم در رسیدن به هدف مذکور افزایش مقبولیت بازار بدهی در میان مردم است، تا این بازار نیز بتواند همچون بازار سهام در میان مردم طرفدار پیدا کند.
بازار بدهی نقش مهمی در توسعه اقتصاد کشورها دارد چراکه سیاستگذاران پولی در بیشتر کشورهای جهان این روزها از این بازار برای کنترل متغیرهای پولی و در نتیجه سیاستگذاری در اینخصوص بهره میبرند، با اینحال در حوزه تامینمالی شرکتی نیز این بازار بسیار کارآ عمل میکند؛ این در حالی است که بازار نوظهور بدهی در ایران طی سالهای گذشته نتوانسته در اینخصوص عملکردی موثر داشته باشد. این بازار به سبب آنکه نرخ بهره در آن مشخص میشود در سالهای اخیر بهخصوص از میانه سال99 چندان از سوی فعالان بازار سهام با دیده خوشبینی نگریسته نشدهاست، با اینحال بررسیها در کشورهای متعدد حکایت دارد که بازار مذکور میتواند برای توسعه فعالیت شرکتها و افزایش سودآوری آنها مفید باشد. اینطور که بهنظر میرسد بازار سرمایه ایران نیز میتواند در بلندمدت از مسیر توسعه بازار بدهی به افزایش سودآوری در بازار سهام کمک کند.
بدهی از اوراق تا بازار
پس از انقلاب 1357، یکی از حوزههای موردتوجه مردم و سیاسیون، اقتصاد بود. در حوزه اقتصاد نیز به دلیل غالببودن وجوه اسلامی بر دیدگاههای اندیشمندان، حساسیت شدیدی در رابطه با متغیر نرخ سود بهوجود آمد که عمدتا تحتتاثیر حرمت پدیده ربا در اسلام بود. در حقیقت، بسیاری از چهرههای شاخص انقلابی بر این موضوع تاکید داشتند که سازوکارهای اقتصادی باید بهگونهای بازتعریف شوند که در هیچیک از ابعاد خرد و کلان اقتصادی شک و شبههای در رابطه با ربویبودن معاملات وجود نداشته باشد. این موضوع سبب شد بازارهای پولی و مالی بیش از 4 دهه اخیر دستخوش تحولات جدی شوند. تصویب قانون عملیات بانکی بدونربا، ایجاد تحولات در بازار سرمایه، حذف اوراق قرضه و جایگزینی آن با اوراق مشارکت و غیره نیز در همین راستا بودند. تبادل افکار میان اندیشمندان داخلی و ورود نگاههای نوین و تخصصی اقتصادی و مالی به فقه اسلامی در کنار استفاده از ظرفیتهای مغفول قراردادهای مشارکتی و مبادلهای در اسلام، سبب شد رفتهرفته سازوکارهایی برای بازتعریف نرخ سود بر اساس دیدگاههای اسلامی شکل گیرد، بنابراین این دیدگاه غالب در دهههای آغازین پس از انقلاب که هر نوع روش تامینمالی که در آن سود (مخصوصا سود ثابت) تعیین میشد را با دیده شک نسبت به ربویبودن آن مینگریستند، رفتهرفته جای خود را به دیدگاههای بازتر بهلحاظ فقهی داد که میتوان با لحاظ معیارهای اسلامی نیز قراردادهای تامینمالی را بهگونهای طراحی کرد که ربوی نباشند و در عینحال در آنها بسته به نوع قرارداد (مشارکتی یا مبادلهای بودن)، نرخ سود متغیر یا ثابت نیز دریافت کرد. در حقیقت بر مبنای دیدگاه فقهی اسلامی، در عین حرمت ربا، اما بیع حلال است. بسیاری از عقود مبادلهای با نرخ سود ثابت نیز بر پایه همین اعتقاد به حلیت بیع توسعه داده شدهاند. در همین راستا، یکی از آخرین بازارهایی که طی سالهای اخیر از این موضوع تاثیر پذیرفته و رشد قابلتوجهی نیز داشته، بازار بدهی است. در رابطه با بازار بدهی، اساسا میتوان ادعا کرد تا پیش از سال1394 و انتشار نخستین گروه از اسناد خزانه اسلامی، در ایران بازار بدهی واقعی وجود نداشت. البته باید توجه کرد که انتشار اوراقبدهی متفاوت از وجود داشتن بازار بدهی است. سابقه انتشار اوراقبدهی در اقتصاد ایران پس از انقلاب عمری بیشتر از اینها دارد و پیش از تشکیل بازار بدهی، دستگاههای اجرایی با توسل به انتشار انواع اوراق مشارکت، اجاره، وقف و غیره اقدام به تامینمالی پروژههای خود کرده بودند، اما اینکه دارندگان اوراق بتوانند آنها را در بازار جداگانهای وارد معاملات ثانویه کنند، اتفاق جدیدی بود که بهطور جدی پس از انتشار اسناد خزانه اسلامی در سال1394 رخداد.
دستاوردهای بازار بدهی برای اقتصاد ایران
اکنون، پس از گذشت بیش از 7 سالاز انتشار اسناد خزانه اسلامی، بازار بدهی در ایران هم از حیث تنوع ابزارها و هم از حیث ارزش، توسعه قابلتوجهی یافتهاست. در حالحاضر انواع اسناد خزانه اسلامی و اوراقبدهی شرکتی و دولتی، در حال معامله در بازار ثانویه هستند.
گسترش بازار بدهی در ایران طی سالهای اخیر، همچنین باعثشده آثار جانبی مثبتی نیز برای برخی دستگاههای اجرایی دیگر نظیر بانکمرکزی و سازمان برنامه و بودجه پدید آید. یکی از بزرگترین دستاوردهای بازار بدهی برای بانکمرکزی، امکانپذیرکردن اجرای عملیات بازار باز اسلامی است. درحقیقت تا پیش از عمقیافتن بازار اوراقبدهی در ایران، به لحاظ فقهی و اسلامی بانکمرکزی با محدودیتهای جدی برای انجام عملیات بازار باز روبهرو بود، اما طی سه سالاخیر بانکمرکزی توانسته از طریق ظرفیت حراج اوراق مالی اسلامی و توسل به قراردادهای بازخرید (ریپو) و بازخرید معکوس (ریپو معکوس) قدرت مانور خود در زمینه مدیریت نقدینگی را بهبود بخشد. از سوی دیگر، عمق یافتن بازار بدهی سببشده طی سالهای اخیر یکی از منابع مهم دولت برای ترازکردن بودجههای سنواتی خود، درنظر گرفتن ردیفهای مشخص برای واگذاری داراییهای مالی یا همان اوراقبدهی باشد. اهمیت این موضوع بهویژه در سالهای پس از خروج آمریکا از برجام و کاهش درآمدهای نفتی ایران، بیشازپیش، عیان شد.
بازار بدهی ایران نیز همانند بازار سهام دارای بازیگران دولتی و خصوصی است. در سمت عرضه بازار بدهی، چنانکه در ادامه توضیح داده خواهد شد، بازیگر اصلی دولت است و در سمت تقاضا نیز عمدتا اشخاص حقوقی قرار دارند.
سوالی که در اینجا پدید میآید این است که چه راهکارهایی سبب خواهند شد در ادامه مسیر فعالیت بازار بدهی در ایران شاهد اقبال بیشتر مردم عادی و بخشخصوصی نیز به این بازار باشیم. برای پاسخ به این پرسش ابتدا نیاز داریم آگاهی مختصری از وضعیت بازار بدهی ایران پیدا کنیم و سپس راهکارهای اقبال بیشتر مردم عادی و بخشخصوصی را نسبت به آن بررسی کنیم.
مروری بر وضعیت بازار بدهی ایران با استفاده از آمار و ارقام
در نموداری که مرکز مدیریت بدهیهای عمومی و روابط مالی دولت وابسته به وزارت امور اقتصادی و دارایی در گزارش تاریخ 10 دی 1401 خود منتشر کرده، روند روبهرشد انتشار اوراق مالی اسلامی با تضمین دولت از سال1394 به بعد آورده شدهاست. همانطور که ملاحظه میشود، ارزش اوراق مالی اسلامی منتشره با تضمین دولت از 10.500میلیاردتومان در سال1394 به بیش از 202هزارمیلیاردتومان در نقطه اوج خود در سال1399 رسیده است. از سوی دیگر، مطابق آمار منتشرشده در فرابورس ارزش بازار اوراق مالی اسلامی منتشرشده در تاریخ 14 دی 1401 بالغ بر 379هزار میلیاردتومان است. در نموداری که برگرفته از دادههای فرابورس است، اوراقبدهی منتشره در ایران بهتفکیک نوع آنها مشخص شدهاست. همانطور که ملاحظه میشود، بیشترین سهم از اوراقبدهی منتشرشده متعلق به اوراق مرابحه دولتی با ضمانت دولت با 9/ 53درصد است، پس از آن اسناد خزانه اسلامی با 2/ 31درصد و سایر اوراقبدهی منتشرشده نیز مجموعا با 9/ 14درصد در رتبههای بعدی قرار گرفتهاند. نکته قابلتأمل در نمودار فوق، سهم ناچیز (13/ 0درصد) مجموع اوراق منتشره بخشخصوصی (شامل اوراق منفعت و اوراق مشارکت) از کل بازار بدهی ایران است و درنتیجه میتوان بازار اوراقبدهی ایران را از لحاظ عرضهکننده اولیه اوراق، بازاری کاملا دولتی دانست. در سمت تقاضا نیز دارندگان اوراقبدهی عمدتا شامل بانکها، شرکتهای بیمه، صندوقهای سرمایهگذاری و شرکتها و سازمانهای دولتی هستند. از حیث بازده، از ابتدای سال1397 تاکنون میانگین نرخ بازده اوراق درآمد ثابت در ایران در بازه 41/ 18 (در تاریخ 4 تیر 1399) تا 78/ 24درصد (در تاریخ 9 مهر 1397) قرار داشته است.
بازار بدهی؛ چالشها و فرصتها
همانطور که در مقاله دیگری با عنوان «فاکتور «انتظارات» در معادله سرمایهگذاری» به قلم نگارنده حاضر در روزنامه دنیایاقتصاد» مورخ 3 دی 1401 نوشته شد، بهزعم عامه مردم هرنوع سرمایهگذاری که پرداخت سود با درصد مشخصی را تضمین کند (فارغ از نرخ آن)، بدونریسک تلقی میشود. از این حیث، اوراقبدهی همواره یکی از رقبای جدی سپردههای بانکی مدتدار محسوب میشوند. درعینحال، نکته دیگری که باید به آن توجه کرد، این است که اقتصاد ایران اقتصاد بانکمحور محسوب میشود؛ به این معنا که شرکتها عموما زمانیکه نیازمند تامین نقدینگی موردنیاز برای فعالیتها و پروژههای خود هستند، به اخذ تسهیلات بانکی روی میآورند، درحالیکه یکی از راههای بدیل تامینمالی دربرابر تسهیلات بانکی، استفاده از ظرفیت انتشار اوراقبدهی شرکتی است. بنابراین، رونق بازار بدهی در ایران را میتوان از دو حیث رونق آن در زمینه اقبال مردم عادی به خرید اوراقبدهی و همچنین اقبال شرکتها به استفاده از ظرفیت آن جهت تامینمالی موردبررسی قرار داد.
در ادامه هریک از این جنبهها بهتفکیک شرح داده خواهند شد. در مورد نخست، یعنی اقبال مردم عادی به خرید اوراقبدهی، باید به این نکته توجه کرد که در مقایسه با بازار سهام، میزان نقدشوندگی و حجم معاملات در بازار بدهی بسیار پایینتر است، بنابراین، این موضوع از جذابیت خرید مستقیم اوراقبدهی برای مردم عادی میکاهد، اما باید این نکته را نیز درنظر گرفت که لزومی ندارد ورود مردم عادی به بازار بدهی بهصورت مستقیم باشد، بلکه شاید حتی ارجحیت با فرآیندی باشد که از کانال صندوقهای سرمایهگذاری و شرکتهای بیمه رخ دهد. چنانچه اقبال مردم عادی به سپردن وجوه خود در صندوقهای سرمایهگذاری (بهویژه صندوقهای سرمایهگذاری با درآمد ثابت) و همچنین شرکتهای بیمه (بهویژه در زمینه بیمههای زندگی و پسانداز) بیشتر شود، آنگاه ظرفیت ورود این شرکتها به بازار بدهی افزایش خواهد یافت و در نتیجه معاملات آن رونق گرفته و نقدشوندگی دربازار ایران بیشتر خواهد شد.
مورد دیگری که میتواند تاثیر مثبتی بر افزایش تقاضای خرید اوراقبدهی داشته باشد، امکان استفاده از این دارایی برای اشخاص حقیقی و شرکتها بهعنوان وثیقه جهت اخذ تسهیلات از بانکهاست. در مورد دوم، یعنی اقبال شرکتها به استفاده از ظرفیت بازار بدهی برای تامینمالی نیز تاکنون تلاشهای خوبی انجامشده که ازجمله آنها میتوان به مقرراتگذاری و تسهیل شرایط انتشار اوراق در قالب بیمه سهام یا تامینمالی پروژههای شرکتها اشاره کرد. از این لحاظ، میتوان رونق عرضه اوراقبدهی شرکتی را در گرو رونق بازار سهام نیز درنظر گرفت، چراکه عموما شرایط شرکتهای حاضر در بازار سرمایه (بهویژه بورس و بازارهای اول و دوم فرابورس) برای انتشار اوراقبدهی مساعدتر از سایر شرکتهاست و بهدلیل شفافیت اطلاعاتی بیشتر آنها و همچنین نظارت سازمان بورس، شرکت فرابورس و موسسههای حسابرسی بر عملکرد آنها، ریسک عملیات آنها نیز از نظر سرمایهگذاران کمتر است، بنابراین با افزایش عرضههای اولیه و پذیرش بیشتر شرکتها در بازارهای مذکور، توان بالقوه آنها در استفاده از ظرفیت تامینمالی از طریق اوراقبدهی نیز افزایش خواهد یافت.
از اینرو بهنظر میرسد که برخلاف تفکر غالب در شرایط فعلی بازار بدهی نهتنها با بازار سهام تضاد منافع جدی ندارد بلکه اگر فرض را بر چشمانداز بلندمدت بگذاریم میتواند مزایای زیادی برای رشد توسعه فعالیت شرکتها داشته باشد؛ رشدی که در صورت تداوم حتما در قیمت سهام نیز نمایان خواهد شد و میتواند مسیر بازار سهام را از تورم به شکلی کاملا موثر جدا کند
ادامه مطلب
تبلیغات
شاید دوست داشته باشید
برای افزودن دیدگاه کلیک کنید
بازار سرمایه
آغاز پویش تامین مالی جمعی « شرکت مکث الکترونیک»
پویش تامین مالی جمعی شرکت مکث الکترونیک جهت تأمین سرمایه در گردش تولید انواع لوازم خانگی، از طریق سکوی تأمین مالی جمعی آیبیکراد آغاز شد .
به گزارش مدیریت ارتباطات و رسانه تامین سرمایه تمدن ، سرمایه مورد نیاز این طرح 25میلیارد تومان ودوره سرمایه گذاری 12ماه که اصل سرمایه در انتهای دوره سرمایه گذاری پرداخت خواهد شد .حداقل سرمایه گذاری در این طرح 10میلیون تومان و حداکثر 1.25میلیارد تومان تعیین شده است .
نرخ سود مشارکت در این طرح 30درصد سالیانه می باشد که به صورت ماهیانه به سرمایه گذاران پرداخت خواهد شد. همچنین تضامین این طرح ، ضمانتنامه تعهد پرداخت برابر اصل و فرع مبلغ تامین مالی، دریافت چک صیادی برابر اصل و فرع مبلغ تأمین مالی می باشد.
شرکت مکث الکترونیک با هدف تولید لوازم خانگی در سال 1385 در استان سمنان آغاز به کار کرد و پس از گذشت هفده سال یکی از مجهزترین و مطرح ترین کارخانههای تولیدی در کشور محسوب میشود، در حال حاضر شرکت مکث الکترونیک مهدیشهر درتولید انواع لباسشوییهای نیمه اتوماتیک، ماشین لباسشویی اتوماتیک، ماشین ظرفشویی، تلوزیون LED، کولر پرتابل و انواع جاروبرقی مشغول به فعالیت می باشد . این شرکت در سالهای 1400 و 1401 به ترتیب درآمدی حدودا 218 میلیارد تومان و 383 میلیارد تومان را شناسایی کرده است .
سرمایه گذاران برای مشارکت در این طرح و دریافت اطلاعات بیشتر به سامانه آی بی کراد و یا شعب سوپر مارکت های مالی شرکت تامین سرمایه تمدن مراجعه نمایند.
بازار سرمایه
افزایش ۱۳ هزار و ۴۳ واحدی شاخص بورس
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان معاملات امروز در روند رو به رشد با افزایش ۱۳ هزار و ۴۳ واحد همراه شد.
به گزارش ترقی آنلاین، بورس اوراق بهادار تهران امروز در یک روند رو به رشد قرار گرفت، بهگونهای که شاخص کل در پایان معاملات با 57 صدم درصد افزایش نسبت به روز قبل به رقم 2 میلیون و 288 هزار و 438 واحد رسید.
همچنین شاخص هموزن با افزایش 10 هزار و 884 واحد به رقم 773 هزار و 893 واحد رسید. ارزش روز بازار که ناشی از شرکتهای حاضر در بورس است، به بیش از 8 میلیون و 427 هزار میلیارد تومان رسید.
معاملهگران امروز بیش از 10 میلیارد سهام، در قالب 608 هزار معامله و به ارزش 8781 میلیارد تومان دادوستد کردند. امروز همه شاخصهای بورس سبز شدند، بهگونهای که شاخص کل و شاخص قیمت با معیار وزنی ـ ارزشی 57 صدم درصد افزایش یافتند.
این دو شاخص با معیار هموزن 1.4 درصد رشد کردند. شاخص آزاد شناور 57 صدم درصد، شاخص بازار اول بورس 57 صدم درصد و شاخص بازار دوم بورس 58 صدم درصد رشد کرد.
امروز نمادهای پتروشیمی خلیج فارس، مپنا، بانک تجارت، کشتیرانی جمهوری اسلامی، گل گهر، صنایع شیمیایی ایران و بانک ملت به ترتیب بیشترین اثر افزایشی در شاخص بورس را از خود بهجای گذاشتند. در فرابورس ایران هم امروز روند رو به رشدی طی شد، شاخص کل در پایان معاملات با افزایش 226 واحد به رقم 28 هزار و 826 واحد رسید. ارزش بازار اول و دوم فرابورس ایران به بیش از یک میلیون و 601 هزار میلیارد تومان رسید. ارزش بازار پایه فرابورس 488 هزار میلیارد تومان شد.
معاملهگران امروز بیش از 7.2 میلیارد سهام در قالب 375 هزار فقره معامله و به ارزش 5250 میلیارد تومان دادوستد کردند.
امروز نمادهای فولاد غدیر ایرانیان، مالی سپهر صادرات، بهمن دیزل و پتروشیمی زاگرس بیشترین اثر افزایشی بر شاخص فرابورس را داشتند و نمادهای ایران خودرو دیزل، بانک دی و سنگ آهن گهر زمین بیشترین اثر کاهشی بر شاخص فرابورس را از خود بهجای گذاشتند.
با توجه به اینکه شرکتهای حاضر در بازار سرمایه از نظر حاکمیت شرکتی در سطح بالاتری قرار دارند، شفافیت صورتهای مالی و حسابها در این شرکتها بیشتر است، بنابراین اگر زمینه حضور شرکتهای بیشتر در بازار سرمایه فراهم شود، علاوه بر اعمال حاکمیت شرکتی امکان دریافت مالیات واقعی از شرکتها نیز فراهم میشود. بنابراین دولت برای افزایش درآمد مالیاتی و همچنین افزایش استانداردهای مدیریتی شرکتها باید از حضور شرکتها در بازار سرمایه حمایت کند. بازار سرمایه در کنار بانک، باید سهم حداقل 30 درصدی از تامین مالی اقتصاد را برعهده بگیرد. در حال حاضر سهم بورس از تامین مالی حدود 12 درصد است.
بازار سرمایه
ابلاغیه جدید سازمان بورس به صندوقهای سرمایهگذاری بازارگردانی
بر اساس آخرین ابلاغیه مرکز نظارت بر صندوقهای سرمایهگذاری سازمان بورس، انعقاد قرارداد توسط صندوقهای سرمایهگذاری اختصاصی بازارگردانی با سایر اشخاص به منظور خرید و نگهداری اوراق بهادار با درآمد ثابت و پرداخت مبلغی از منابع صندوق جهت خرید و نگهداری اوراق بهادار با درآمد ثابت موضوع قرارداد به عنوان هزینه بازارگردانی امکانپذیر است.
به گزارش ترقی آنلاین ، بنابر ابلاغیه شماره ۱۲۰۲۰۲۵۲ مورخ ۹ خرداد ماه ۱۴۰۲، علیاکبر ایرانشاهی رئیس مرکز نظارت بر صندوقهای سرمایهگذاری سازمان بورس بند ۵ هشتصد و شصت و ششمین صورتجلسه هیئت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار مورخ ۱۴۰۲/۰۱/۲۸ به مدیران صندوقهای سرمایهگذاری اختصاصی بازارگردانی ابلاغ کرد. متن ابلاغیه بدین شرح است:
انعقاد قرارداد توسط صندوقهای سرمایهگذاری اختصاصی بازارگردانی با سایر اشخاص به منظور خرید و نگهداری اوراق بهادار با درآمد ثابت و پرداخت مبلغی از منابع صندوق جهت خرید و نگهداری اوراق بهادار با درآمد ثابت موضوع قرارداد به عنوان هزینه بازارگردانی امکانپذیر است.
بنابراین مقتضی است؛ مفاد اساسنامه و امیدنامه صندوقهای سرمایهگذاری اختصاصی بازارگردانی به شرح زیر اصلاح شود:
الف- افزودن یک بند به شرح زیر به ماده ۴۳ اساسنامه (هزینههای صندوق)
«پرداخت مبلغی از منابع صندوق جهت خرید و نگهداری اوراق بهادار موضوع قرارداد خرید و نگهداری اوراق بهادار با درآمد ثابت به عنوان هزینه بازارگردانی»
ب- افزودن یک بند به شرح زیر به بخش ۳۹ امیدنامه(هزینههای سرمایهگذاری در صندوق) :
عنوان هزینه | شرح نحوه محاسبه هزینه |
هزینه بازارگردانی اوراق بهادار با درآمد ثابت | هزینه پرداختی به اشخاص ثالث بابت خرید و نگهداری اوراق بهادار با درآمد ثابت تحت بازارگردانی مطابق با قرارداد منعقده و مدارک مثبته |
بازار بیمه6 روز پیش
تقابل همیشگی با استارتاپها؛ این بار بیمههای آنلاین
بازار پول6 روز پیش
رئیسکل بانک مرکزی راهی واشنگتن شد
بازار پول6 روز پیش
نقشآفرینی بانک سینا در صنعت غذایی کشور
بازار سرمایه6 روز پیش
آغاز پویش تامین مالی جمعی « شرکت مکث الکترونیک»
بازار سرمایه6 روز پیش
افزایش ۱۳ هزار و ۴۳ واحدی شاخص بورس
بازار سرمایه6 روز پیش
ابلاغیه جدید سازمان بورس به صندوقهای سرمایهگذاری بازارگردانی
بازار پول6 روز پیش
کارمزد کارتبهکارت در اپلیکیشنهای پرداختی
اقتصاد کلان6 روز پیش
گرانی و تورم ایرانی ها را عصبانی تر کرده است
کریپتو6 روز پیش
۴ روش استفاده از هوش مصنوعی برای افزایش سود
اقتصاد کلان6 روز پیش
تورم احساس شده
کریپتو6 روز پیش
۴ روش استفاده از هوش مصنوعی برای افزایش سود
اقتصاد کلان6 روز پیش
تورم احساس شده
اقتصاد کلان6 روز پیش
گرانی و تورم ایرانی ها را عصبانی تر کرده است
بازار پول6 روز پیش
کارمزد کارتبهکارت در اپلیکیشنهای پرداختی
بازار سرمایه6 روز پیش
ابلاغیه جدید سازمان بورس به صندوقهای سرمایهگذاری بازارگردانی
بازار سرمایه6 روز پیش
افزایش ۱۳ هزار و ۴۳ واحدی شاخص بورس
بازار پول6 روز پیش
رئیسکل بانک مرکزی راهی واشنگتن شد
بازار بیمه6 روز پیش
تقابل همیشگی با استارتاپها؛ این بار بیمههای آنلاین
بازار سرمایه6 روز پیش
آغاز پویش تامین مالی جمعی « شرکت مکث الکترونیک»
بازار پول6 روز پیش